Rólunk Eskrima Scherma Street Combatives Edzések Galéria Kapcsolat Linkek
A Scherma Magyarországon

Scherma - egy hatékony és ismeretlen harcművészet Olaszországból

Az olasz harci technikák, különösképpen a kardforgatás művészete, igazolhatóan az 1350-es évekbe nyúlik vissza. Több mint 650 éves, ízig-vérig európai harcművészetről van szó, amely a kard, kés, tőr, különböző méretű botok, valamint pusztakezes módszereket tanít. Fentiek mellett tanították még kiegészítő eszközök használatát (pl. kabát, köpeny) de azt is, hogyan kell szűk helyen, vagy éppen összekötözött kézzel harcolni.

Ezt a harcművészeti rendszert gyűjtőnéven Scherma-nak (vívás) hívják, de több olasz városban külön nevet is adtak a helyi módszernek.

A Scherma technikái javarészt három területről erednek. Ezek egyike az ún. polgári módszerek, amely a városi polgárság által kifejlesztett technikákat jelentik, a második forrás a katonai technikák (ilyen forrás pl. az Arditi nevű I. világháborús rohamosztag) és végül a harmadik forrás, -ami a mai napig frissül és fejlődik,- a különböző bűnözői csoportosulások (Maffia, Camorra, stb.) és a börtönök technikái.

Bár a scherma hatékonysága vitathatatlan, a módszer mégsem terjedt el túlságosan, aminek egyetlen oka, a mesterek zárkózottságában keresendő. Az igazi mesterek igen nehezen fogadnak el tanítványokat, (akiknek száma nem ritkán 2 - 3) és nagyon megnézik, kinek mit tanítanak.

Területei, eszközei

I. Késharc (Scherma, Scherma di daga) Ld. Késharc menüpont

II. Botvívás

  1. a. Pásztorbot (bastone siciliano-pugliese)
  2. b. Kétkezes bot (bastone a due mani)
  3. c. Sétabot (bastone da passeggio)
  4. d. Rövidbot (manganello, randello, stb.)

A botvívás története

A kétkezes bot története a XV. századi Genovába nyúlik vissza, ahol a kések, tőrök mellett a 120 - 150 centis, 3-3,5 cm vastag a húsos som anyagából készült bot volt a lakosság kedvenc fegyvere. (A kard hordása, tiltva volt a polgárok számára.) Tekintettel arra, hogy a polgárok elég heves vérmérsékletűek voltak, nem volt ritka, hogy egy-egy verekedés tömegméretűvé vált, (ez elég gyakran előfordult felvonulások, karneválok, stb. alkalmával) ahol sok esetben a városőröket is megverték. Ezért az 1600-as évektől kezdve a törvény betiltotta a kétkezes bot hordását. Ezek után terjedt el a sétabot, "rövid városi bot" néven. Ennek hossza 90 - 100 cm, vastagsága 1,8 - 2,2 cm volt és ez is somból készült. Ez a bot a ruházat részének számított és hordását, a törvény sem korlátozta.

A bottechnikák

Az óváros sikátorai, szűk utcái és rejtekhelyei erősen befolyásolták a különböző bottechnikák kialakulását és a stratégiát. A technikák egyszerűek, természetesek, elsősorban nagy távolságból indultak és leginkább az ütések erejére és gyorsaságára fektették a hangsúlyt. Az oktatás mindennemű védőfelszerelés nélkül zajlott és kiterjedt a bot-bot elleni mozdulatok mellett, a több ellenfél és a rajtaütés elleni technikákra is. A kutyák illetve a kés és a rövidebb bot ellen használható módszerek szintén a képzés részét képezték.

III. A pusztakezes módszerek
(a calci e schiaffi, Genovában: Savate Genovese, Gambetto)

A Gambetto belharcos módszer. Technikai repertoárjára nem jellemzőek az ütések, rúgások, csak a veszélyes dobások, valamint az ellenfél izületeinek törése (!!)

A Savate Genovese alapjait az 1898-ban Genovában került francia Savate (katonai változatának) technikái adják. Az ököllel leadott ütések mellett kiemelt szerepe van a könyök és kalapácsütéseknek. A lábfejjel leadott rúgások mellett, előszeretettel használják a különböző térdrúgásokat is.

Késharc (Scherma, Scherma di daga)

"Ha igazi, hiteles késharcot akarsz tanulni, akkor olyan ország módszereit érdemes keresned, ahol évszázadok óta és a mai napig is, ezek a technikák a mindennapok részei." R.L.

Az olasz késharc első alaptechnikája, nagyon hasonlít az olimpiai víváshoz, de itt aztán meg is szűnik minden kapcsolat a sporttal, szabályokkal és a tiszta versengéssel.

A különböző iskolák tudásanyagának ugyanis kb. 5%-át teszik ki a technikák, (ezek nem ritkán 9 - 12 mozdulatot jelentenek mindösszesen!!) a többi pedig az átverés, félrevezetés, és az ellenfél "csapdába csalásának" módszereit, valamint a stratégiát jelenti.

A cél természetesen a védekező fél túlélése, az ellenfél megállítása, megsebesítéssel vagy szükség esetén, a támadó megölésével.

A hangsúly elsősorban a szúráson (la stoccata) van, ez gyors támadást és visszavonulást tesz lehetővé anélkül, hogy a védekezőnek túlságosan meg kellene nyitnia a fedezékét. A küzdelemben mindig arra törekednek, hogy a lehető leghamarabb és legegyszerűbben találják el az ellenfelet.

 

Az első alaptechnika
Haladó technika

A küzdelem során két távolságot részesítenek előnyben. Az egyik egy nagyobb távolság "gioco largo" (távoli játék), ahol kizárólag a kést vagy (rejtett) késeket, esetleg a kabátot használják, a "gioco stretto"-ban (közeli játék) viszont az egész testet. Fognak, rúgnak, gáncsolnak, de itt ne gondoljunk látványos, nagyívű mozdulatokra.

A Schermában használatos kés hosszú, kb. 18 centis, elsősorban szúrásra és másodsorban vágásra alkalmas pengével rendelkezik, de tanítják az ún. vágókés (coltellaccio) és a görbe kés (storto) használatát is.

A technikák egyszerűek, hatékonyak és könnyen tanulhatóak, nincsenek haszontalan mozdulatok, formagyakorlatok, rituálék, bonyolult övvizsga rendszer amelyek feleslegesen dúsítanák a tananyagot.
A Scherma Magyarországon

Hosszas szervezői munka után, 2006 nyarán volt egy olyan zártkörű eskrima szeminárium Szegeden, ahol a program részeként láthattunk és tanulhattunk néhány technikát, de az igazi kezdet 2006 december 2-ig váratott magára. Ekkor érkezett meg a Kombatan Hungary meghívására Roberto Laura az olasz származású mester hazánkba, hogy tanítsa nekünk a Schermát, azon belül is a késharcot.

Laura mester temperamentumos stílusú, intenzív szemináriumot tartott. A 2 nap során megismertük az alaptechnikákat, "trükköket" és a Scherma di daga tradícionális módszerét is.(Duelle- párbajtechnikák) A technikákon és elméletei tudnivalókon kívül Laura mester sok segítséget nyújtott ahhoz, hogy a Scherma gyökeret verhessen hazánkban.

Már megalakult az a klub, (ld. „A klub” menüpontot) amelynek keretei között a Scherma fejlődni fog Magyarországon, de a rendszeres csoportos oktatásra még várni kell. A Scherma egyelőre csak az ESSC klub tananyagaként tanulható, önmagában nem.
Akit érdekel emilezzen (info@eskrima.hu) és megírjuk mikor, melyik edzésen, szemináriumon, stb. lesz Scherma oktatás.

Roberto Laura az Olasz harcművészetek (Scherma ill. Scherma di daga) magyarországi hivatalos képviseletével Toldi Tamást (info@eskrima.hu) bízta meg.

Oktatónk

Roberto Laura, a Scherma legnevesebb, nem Olaszországban élő oktatója.

Balról: Roberto Laura és Toldi Tamás

 

Kövesse figyelemmel rendszeresen frissülő videós csatornánkat a youtube-on, a galériában és bejegyzéseinket a facebook-on!